NTA UGC NET ENGLISH NOVEMBER 2017

1. In Frances Burney’s novel, Evelina, the eponymous heroine comes out in society in two locations. They are :
(a) Bath
(b) Bristol
(c) Leeds
(d) London
The right combination according to the code is :
(1) (a) and (b)
(2) (b) and (c)
(3) (a) and (d)
(4) (b) and (d)
Answer: 4

2. Which of the following lines by Shakespeare is repeated several times in Virginia Woolf’s novel Mrs. Dalloway ?
(1) “If music be the food of love, play on”.
(2) “Fear no more the heat of the sun, Nor the furious winter’s rages”.
(3) “Those are pearls that were his eyes”.
(4) “There is a tide in the affairs of man”.
Answer: 2

3. Identify the important theatres of the Elizabethan period :
(a) Peacock
(b) Globe
(c) Swan
(d) Grand
The right combination according to the code is :
(1) (a) and (b)
(2) (b) and (c)
(3) (b) and (d)
(4) (a) and (d)
Answer: 2

4. In which poem does Matthew Arnold express the dilemma of : “Wandering between two worlds, one dead, The other powerless to be born” ?
(1) “Self – Dependence”
(2) “Stanzas from the Grande Chartreuse”
(3) “To a Republican Friend”
(4) “Dover Beach”
Answer: 2

5. Who made the comment that, “All modern American literature comes from one book by Mark Twain called Huckleberry Finn” ?
(1) Henry James
(2) William Faulkner
(3) Jack London
(4) Ernest Hemingway
Answer: 4

6. The Emblem is a poetic genre containing a symbolic picture with a text and a verse exposition popular in the early 17th century. Who popularised this kind of poetry through the work Emblems [1635] ?
(1) Robert Southwell
(2) Francis Quarles
(3) John Davies
(4) Joseph Sylvester
Answer: 2

7. Which Byron work begins thus : “I want a hero : an uncommon want, when every year and month sends forth a new one ………” ?
(1) Beppo
(2) Cain
(3) Manfred
(4) Don Juan
Answer: 4

8. The title of Sir Thomas Browne’s famous treatise, Religio Medici means :
(1) Religion of a Doctor
(2) Religion of Magician
(3) Religion of Divinity
(4) Religion of Meditation
Answer: 1

9. Which among the following recent novels is a retelling of Sophocles’s Antigone ?
(1) Kamila Shamsie, Home Fire
(2) Fiona Mozley, Elmet
(3) Zadie Smith, Swing Time
(4) Mohsin Hamid, Exit West
Answer: 1

10. Identify the two important works of Paul de Man from the following list :
(a) Blindness and Insight
(b) Allegories of Reading
(c) Theoretical Essays
(d) Criticism and Ideology
The right combination according to the code is :
(1) (a) and (b)
(2) (a) and (c)
(3) (b) and (c)
(4) (b) and (d)
Answer: 1

11. Samuel Johnson denounced the metaphysical poets saying, “About the beginning of the seventeenth century appeared a race of writers that may be termed the metaphysical poets”. In the biography of which of the following poets in his Lives of Poets did Johnson make this remark ?
(1) John Dryden
(2) Thomas Parnell
(3) Abraham Cowley
(4) Alexander Pope
Answer: 3

12. The terms of the contract are not disagreeable to me. The above sentence contains an example of :
(1) enumeratio
(2) litotes
(3) anaphora
(4) metonymy
Answer: 2

13. Who is the author of the following lines ?
“To see a World in a Grain of Sand
And a Heaven in a Wild Flower
Hold Infinity in the palm of your hand
And Eternity in an hour…”.

(1) Thomas Gray
(2) William Blake
(3) William Collins
(4) William Cowper
Answer: 2

14. In Women in Love what is Winifred’s pekinese dog called ?
(1) Bismarck
(2) Looloo
(3) Lucky
(4) Buddy
Answer: 2

15. Which of the following New Critics put forward the idea of the ‘heresy of paraphrase’ ?
(1) Allen Tate
(2) Cleanth Brooks
(3) W.K. Wimsatt
(4) Monroe C Beardsley
Answer: 2

16. Edmund Spenser’s Colin Clout’s Come Home Again is a fine example of :
(1) carpe diem
(2) sonnet sequence
(3) georgic poetry
(4) pastoral eclogue
Answer: 4

17. In An Essay of Dramatic Poesy whom does John Dryden refer to as “the most learned and judicious Writer which any Theater ever had” ?
(1) John Webster
(2) Christopher Marlowe
(3) Ben Jonson
(4) William Shakespeare
Answer: 3

18. This Australian poet was raised in New South Wales and grew up in rural Australian landscape. In 1946 she published her first book of poems. In 1962, she became cofounder and president of the Wild Life Preservation Society of Queensland and served as its president several times thereafter. Identify the poet.
(1) Dorothy Hewett
(2) Nettie Palmer
(3) Judith Wright
(4) Amy Witting
Answer: 3

19. Aphra Behn’s Oroonoko is set in __________.
(1) Surinam
(2) Abyssinia
(3) Egypt
(4) Assyria
Answer: 1

20. Who published the first collected edition of Gerard Manley Hopkins’s poems in 1918 ?
(1) Robert Bridges
(2) Coventry Patmore
(3) John Betjeman
(4) Stephen Spender
Answer: 1

21. Samuel Richardson named his heroine Pamela after one of the characters in __________.
(1) Edmund Spenser’s Faerie Queene
(2) William Shakespeare’s Venus and Adonis
(3) Philip Sidney’s Arcadia
(4) Geoffrey Chaucer’s Canterbury Tales
Answer: 3

22. Pinter once admitted that he first became aware of the dramatic power of the pause from seeing a popular American comedian. Which one ?
(1) Bob Hope
(2) W. C. Fields
(3) Jack Benny
(4) Charlie Chaplin
Answer: 3

23. Charles Dickens’s Bleak House is pointedly critical of England’s :
(1) Privy Council
(2) Court of Appeal
(3) Court of Chancery
(4) military courts
Answer: 3

24. Which of the following is NOT true of the ideal state in Thomas More’s Utopia ?
(1) Personal property, money and vice are effectively abolished.
(2) The root causes of crime, ambition and political conflict, are eliminated.
(3) There is only one religion guided by the principle of a benevolent Supreme Being.
(4) Its priesthood, which includes some women, is limited in number.
Answer: 3

25. Which character created by Coleridge makes the following account of her harrowing experience ?
“Five warriors seized me yestermorn,
Me, even me, a maid forlorn :
They choked my cries with force and fright,
And tied me on a palfrey white”.

(1) Geraldine
(2) Christabel
(3) Christabel’s mother
(4) The maid who appeared in Christabel’s dream
Answer: 1

26. Which novel of Thomas Hardy begins with the sombre description of Egdon Heath ?
(1) Jude the Obscure
(2) The Return of the Native
(3) Far from the Madding Crowd
(4) Under the Greenwood Tree
Answer: 2

27. The metrical form of Gower’s Confessio Amantis is :
(1) iambic pentameter
(2) anapestic trimeter
(3) octosyllabic couplets
(4) trochaic tetrameter
Answer: 3

28. What happens to the lock of hair at the end of Alexander Pope’s The Rape of the Lock ?
(1) It is given back to its rightful owner.
(2) It is preserved in a monument.
(3) It turns into a star.
(4) It is presented to the poet as a token of gratitude.
Answer: 3

29. The Bard. The Iron Lady. The King. The above are examples of :
(1) anacoluthon
(2) aposiopesis
(3) asyndenton
(4) antonomasia
Answer: 4

30. Which of the following novels by Margaret Atwood depicts the historical event of the notorious murders committed in 1843 ?
(1) The Blind Assassin
(2) Alias Grace
(3) Cats Eye
(4) Oryx and Crake
Answer: 2

31. Which of the following poems by W. B. Yeats repudiates the sensual world in favour of “the artifice of eternity” ?
(1) “Under Ben Bulben”
(2) “Among School Children”
(3) “Sailing to Byzantium”
(4) “After Long Silence”
Answer: 3

32. Which of the following characters in Moby Dick falls overboard and turns insane as a result ?
(1) Pip
(2) Queequeg
(3) Starbuck
(4) Tashtego
Answer: 1

33. Which of the following poems by Seamus Heaney is dedicated to the Irish poet Paul Muldoon ?
(1) “The Loaning”
(2) “The Sandpit”
(3) “A Migration”
(4) “Widgeon”
Answer: 4

34. In William Golding’s Lord of the Flies which of the following characters is put to death ?
(1) Piggy
(2) Ralph
(3) Simon
(4) Jack
Answer: 1 & 3

35. In Canterbury Tales who has a red face full of sores ?
(1) the Summoner
(2) the Shipman
(3) the Yeoman
(4) the Reeve
Answer: 1

36. The pace of speech is called :
(1) syllable
(2) loudness
(3) tempo
(4) pitch
Answer: 3

37. Match the title with the author :
(a) Sexual Politics
(b) A Literature of Their Own
(c) Thinking About Women
(d) The Laugh of the Medusa
(i) Mary Ellman
(ii) Elaine Showalter
(iii) Helene Cixous
(iv) Kate Millet
Code :
(a) (b) (c) (d)
(1) (iv) (iii) (i) (ii)
(2) (iv) (ii) (i) (iii)
(3) (iii) (iv) (i) (ii)
(4) (iv) (i) (ii) (iii)
Answer: 2

38. Which of the following historical events does Tennyson’s poem “The Charge of the Light Brigade” describe ?
(1) The Battle of Hastings
(2) The Wars of the Roses
(3) The Battle of Waterloo
(4) The Crimean War
Answer: 4

39. Northrop Frye’s influential work, Anatomy of Criticism includes, as the subtitle indicates, four essays. Which of the following is NOT one among them ?
(1) “Archetypal Criticism : Theory of Myths”
(2) “Typological Criticism : Theory of Types”
(3) “Historical Criticism : Theory of Modes”
(4) “Ethical Criticism : Theory of Symbols”
Answer: 2

40. In Robert Browning’s “Andrea del Sarto”, with which of the following painters does Andrea NOT compare himself with ?
(1) Michelangelo
(2) Leonardo da Vinci
(3) Rembrandt
(4) Raphael
Answer: 3

41. In Jonathan Swift’s Gullivers Travels Gulliver refers to William Dampier, the famous writer of two voyages, as :
(1) master
(2) brother
(3) cousin
(4) uncle
Answer: 3

42. Who among the following is NOT a character in Pride and prejudice ?
(1) Mr. Darcy
(2) Miss Bingley
(3) Miss Bates
(4) Mr. Collins
Answer: 3

43. “All the world’s a stage, And all the men and women merely players”, occurs in Shakespeare’s As You Like It. Which character says the line ?
(1) Jacques
(2) Celia
(3) Rosalind
(4) Touchstone
Answer: 1

44. Which of the following rivers are mentioned in Andrew Marvell’s poem “To His Coy Mistress” ?
(1) Thames and Rhine
(2) Thames and Ganges
(3) Ganges and Humber
(4) Thames and Humber
Answer: 3

45. “The truth, the whole truth, and nothing but the truth”. The above is an example of :
(1) ploce
(2) epizeuxis
(3) plurisignation
(4) diaeresis
Answer: 1

46. Which of the following images is NOT part of W.H. Auden’s poem “In Memory of W.B. Yeats” ?
(1) Mercury sinking in the mouth of the dying day
(2) Wolves running through evergreen forests
(3) Silence invading the suburbs
(4) Memory scattering like the beads
Answer: 4

47. Who among the following is the author of Steps to the Temple ?
(1) John Donne
(2) Richard Crashaw
(3) George Herbert
(4) Henry Vaughan
Answer: 2

48. Match the character with the work :
(a) Jim Dixon
(b) Jimmy Porter
(c) Joe Lampton
(d) Charles Lumley
(i) Room at the Top
(ii) Hurry on Down
(iii) Look Back In Anger
(iv) Lucky Jim
Code :
(a) (b) (c) (d)
(1) (iv) (iii) (i) (ii)
(2) (iv) (iii) (ii) (i)
(3) (iii) (iv) (i) (ii)
(4) (iii) (i) (ii) (iv)
Answer: 1

49. In the opening book of The Prelude Wordsworth mentions famously that he was “fostered alike by __________ and __________”. Pick out the right pair.
(a) nature
(b) fear
(c) imagination
(d) beauty
The right combination according to the code is :
(1) (a) and (c)
(2) (d) and (b)
(3) (d) and (c)
(4) (a) and (d)
Answer: 2

50. The title of Ngugi wa Thiong’o’s Petals of Blood is derived from a poem by Derek Walcott. Identify the poem.
(1) “A Far Cry from Africa”
(2) “The Swamp”
(3) “Goats and Monkeys”
(4) “Midsummer”
Answer: 2