NTA UGC NET ENGLISH JUNE 2014

1. “The just man justices. What kind of foregrounding do you find in the above lines?
(A) Syntactic
(B) Semantic
(C) Collocation
(D) None of the above
Answer: A,B

2. Match the items in List – I with items in List – II according to the code given :
List – I
i. Lambic
ii. Anapaestic
iii. Dactylic
iv. Trochaic
List – II
1. An unstressed syllable followed by a stressed syllable
2. A stressed is followed by two unstressed syllables.
3. An unstressed syllable is followed by a stressed syllable
4. A stressed syllable is followed by an unstressed syllable
Codes :
i ii iii iv
(A) 2 1 3 4
(B) 3 2 1 4
(C) 4 1 2 3
(D) 3 1 2 4
Answer: Marks given to all

3. The separation of styles in accordance with class appears more consistently in ………… than in medieval works of literature and art.
(A) Ben Jonson
(B) Shakespeare
(C) Philip Sidney
(D) Edmund Spenser
Answer: B

4. “Had we but world enough, and time, This coyness, lady, were no crime.” This statement is an example of
(A) Irony
(B) Paradox
(C) Hyperbole
(D) Euphemism
Answer: A

5. A Spenserian stanza has
(A) four iambic pentameters
(B) six iambic pentameters
(C) eight iambic pentameters
(D) ten iambic pentameters
Answer: C

6. Match the items in List – I with items in List – II according to the code given below :
List – I (Critic)
i. Cleanth Brooks
ii. William Empson
iii. Mark Schorer
iv. Maud Bodkin
List – II (Theory)
1. Ambiguity
2. Paradox
3. Archetypal patterns in poetry
4. Techniques as discovery
Codes :
i ii iii iv
(A) 2 1 4 3
(B) 3 2 1 4
(C) 1 2 3 4
(D) 2 3 4 1
Answer: A

7. “The artist may be present in his work like God in creation, invisible and almighty, everywhere felt but nowhere seen.” Henry James is talking here about the artist’s
(A) impersonality
(B) absence
(C) presence
(D) creativity
Answer: A

8. Match the items in List – I with items in List – II according to the code given below :
List – I (Theorist)
i. Michel Foucault
ii. Judith Butler
iii. Alan Sinfield
iv. Eve Kosofsky Sedgwick
List – II (Book)
1. Gender Trouble
2. Epistemology of the Closet
3. History of Sexuality
4. Cultural Politics-Queer Reading
Which is the correct combination according to the code :
Codes :
i ii iii iv
(A) 3 1 2 4
(B) 3 1 4 2
(C) 4 2 1 3
(D) 4 3 1 2
Answer: B

9. “The greatness of a poet”, Arnold says, “lies in his powerful and beautiful application of ideas to life”. But a critic pointed out it was “not a happy way of putting it, as if ideas were a lotion for the inflamed skin of suffering humanity”. Who was this critic?
(A) T.S. Eliot
(B) F.R. Leavis
(C) David Lodge
(D) Allen Tate
Answer: A

10. Derrida’s American disciples were
(A) Geoffrey Hartman, Paul de Man, J. Hills Miller
(B) Gertrude Stein, Barbara Johnson, Michael Ryan
(C) Barbara Johnson, Michael Ryan, Mary Ellman
(D) Jean Baudrillard, Gilles Deleuze, Felix Guattari
Answer: A

11. Identify the correct group of playhouses in late sixteenth century London from the following groups :
(A) Curtain, Rose, Swan, Globe, Hope
(B) Curtain, Rose, Swan, Globe, Sejanus
(C) Hope, Curtain, Rose, Swan, Globe
(D) Swan, Curtain, Rose, Globe, Thames
Answer: A,C

12. “Keep up your bright swords, for the dew will rust them.
Good Signior, you shall more command with years.
Than with your weapons.” The above lines are addresses by Othello to

(A) Roderigo and officers
(B) Brabantio, Roderigo and Officers
(C) The Duke and Senators
(D) Montano and Cassio
Answer: B

13. Act V of Marlowe’s Edward the Second shows the murder of the king. Where does it take place?
(A) Westminster, a room in the palace
(B) A room in Berkeley Castle
(C) A room in Killingworth Castle
(D) Within the Abbey of Neath
Answer: B

14. Identify the correctly matched set :
(A) “The Shepheards Calender” – 1579
Tottels Miscellany – 1557
Astrophel and Stella – 1591
The Spanish Tragedie – about 1585
(B) “The Shepheards Calender” – 1559
Tottels Miscellany – 1579
Astrophel and Stella – 1585
The Spanish Tragedie – about 1591
(C) “The Shepheards Calender” – 1585
Tottels Miscellany – 1591
Astrophel and Stella – 1579
The Spanish Tragedie – about 1557
(D) “The Shepheards Calender” – 1579
Tottels Miscellany – 1591
Astrophel and Stella – about 1585
The Spanish Tragedie – about 1557
Answer: A

15. Match the items in the List – I with items in List – II according to the code given below :
List – I (Authors)
i. Lucy Hutchinson
ii. John Bunyan
iii. John Evelyn
iv. Margaret Cavendish
List – II (Works)
1. The Life and Death of Mr. Badman
2. Sylva : or a Discourse of Forest Trees
3. Natures Pictures
4. Memoirs of the Life of Colonel Hutchinson
Codes :
i ii iii iv
(A) 2 3 1 4
(B) 4 3 2 1
(C) 4 1 2 3
(D) 4 2 1 3
Answer: C

16. “But deeds, and language, such as men do use;
And persons, such as comedy would choose,
When she would show an image of the time,
and sport with human follies, not with crime.”
In the above lines Jonson

I. Opposes the artificiality of the romantic tragic-comedy.
II. Initiates the use of realism.
III. Considers analysis of moral short comings more important
IV. Encourages the use of farce with melodrama.
Find out the correct combination according to the code :
(A) I, II and III are correct
(B) I, II and IV are correct
(C) I, III and IV are correct
(D) II, III and IV are correct
Answer: A

17. “And if no peece of chronicle we prove,
We’ll build in ………….. pretty roomes.”

(A) lyrics
(B) epics
(C) sonnets
(D) stanzas
Answer: C

18. “That glory never shall his wrath or might extort from me.” (Paradise Lost, Book I)
What ‘glory’ is being referred to by Satan ?

(A) The courage never to submit or yield
(B) To reign in Hell
(C) To defeat God
(D) To spread evil
Answer: A

19. It has been described as a “novel without predecessors”, the product of an original mind and became immediately popular. It is a peculiar blend of pathos and humour, though the pathos is sometimes overdone to the point of becoming offensively sentimental.
The novel was published in 1760. What is the name of the novel ?

(A) Gulliver’s Travels
(B) The Castle of Otranto
(C) Tristram Shandy
(D) A Tender Husband
Answer: C

20. The son of a joiner, he was apprenticed as a printer. He remained a printer throughout his life. He was asked to prepare a series of modern letters for those who could not write for themselves. This humble task taught him the art of expressing himself in letters. Who is the novelist?
(A) Daniel Defoe
(B) Samuel Richardson
(C) Henry Fielding
(D) Tobias Smollett
Answer: B

21. “Where ignorance is Bliss Tis folly to be wise.” Who wrote the following lines?
(A) Pope
(B) Gray
(C) Collins
(D) Southey
Answer: B

22. Which of the following works is not actually a prose essay?
(A) Essay of Dramatic Poesy
(B) Essay on Man
(C) An Essay Concerning Human Understanding
(D) An Essay Towards a New Theory of Vision
Answer: B

23. Whom does Mirabell deceive into believing that he loves her in The Way of the World?
(A) Millamant
(B) Lady Wishfort
(C) Mrs. Marwood
(D) Mrs. Fainall
Answer: B

24. “Competence to age is supplementary to youth, a sorry supplement indeed, but I fear the best that is to be had. We must ride where we formerly walked : live better and be softer and shall be wise to do so – than we had means to do in the good old days you speak of.”
Who speaks these words and to whom?
(A) Lamb to Bridget
(B) Wordsworth to Dorothy
(C) Dorothy to Bridget
(D) Lamb to Dorothy
Answer: A

25. The Prelude although begun as early as 1799 and finished in its first version in 1805, was not published until ……………..
(A) 1815
(B) 1820
(C) 1830
(D) 1850
Answer: D

26. “A rosy sanctuary will I dress With the wreathed trellis of a working brain.” The above lines are quoted from
(A) ‘Adonais’
(B) ‘Ode to Psyche’
(C) ‘Eve of St. Agnes’
(D) ‘Endymion’
Answer: B

27. “Love seeketh only self to please, To bind another to its delight.”
This selfish and possessive nature of love is illustrated in Blake’s

(A) ‘The Clod and the Pebble’
(B) ‘The Sick Rose’
(C) ‘A Poison Tree’
(D) ‘Ah Sunflower’
Answer: A

28. Who is the author of Mary, and the unfinished The Wrongs of Woman?
(A) Mary Wollstonecraft
(B) William Godwin
(C) Mary Hay
(D) Elizabeth Inchbald
Answer: A

29. Identify the incorrect factor in Henry James’ theory of the novel :
(A) It should be sentimental
(B) It should be objective
(C) It should be realistic
(D) It should be viewed as an artistic form
Answer: A

30. Match the items in List – I with items in List – II according to the code given below :
List – I (Novels)
i. Ulysses
ii. A Passage to India
iii. To the Lighthouse
iv. Women in Love
List – II (Characters)
1. Mrs. Moore
2. Molly Bloom
3. Gerald Crich
4. Lily Briscoe
Codes :
i ii iii iv
(A) 3 1 2 4
(B) 2 1 4 3
(C) 4 2 1 3
(D) 1 3 2 4
Answer: B

31. Which among the following novels was not written in 1922?
(A) Ulysses
(B) Jacob’s room
(C) Aaron’s Rod
(D) A Passage to India
Answer: D

32. “A sudden blow : the great wings beating still
Above the staggering girl, her thighs caressed
By the dark webs, her nap caught in his bill,
He holds her helpless breast upon his breast.”
Who is the author of the above lines?

(A) W.B. Yeats
(B) T.S. Eliot
(C) W.H. Auden
(D) D.H. Lawrence
Answer: A

33. “Consume my heart away; sick with desire
And fastened to a dying animal.”
The above lines are taken from

(A) “Felix Randal”
(B) “Sailing to Byzantium”
(C) “Coole and the Ballylee, 1931”
(D) “The Second Coming”
Answer: B

34. Who among the following is not a surrealist poet?
(A) Hugh Sykes Dykes
(B) David Gascoyne
(C) Kenneth Allot
(D) C. Day Lewis
Answer: D

35. The protagonist returns with an admonition, the diamond sent to him for smuggling out a packet of diamonds as bribe.
This scene occurs in one of the novels of Graham Greene – Identify the novel

(A) The End of the Affair
(B) The Heart of the Matter
(C) The Ministry of Fear
(D) Our Man in Havana
Answer: B

36. Samuel Beckett’s trilogy published together in London in 1959 under the English titles is
(A) More Pricks than Kicks, Murphy, Molloy
(B) B. Molloy, Malone Dies, The Unnamable
(C) Molloy, Murphy, Malone Dies
(D) The Unnamable, More Pricks than Kicks, Murphy
Answer: Marks given to all

37. Among the following playwrights, who was awarded the Pulitzer prize in 1920?
(A) Eugene O’Neill
(B) Sean O’Casey
(C) William Somerset Maugham
(D) J.B. Priestly
Answer: A

38. D.H. Lawrence popularized the concept of …………… in his novels.
(A) Realism
(B) Naturalism
(C) Primitivism
(D) Expressionism
Answer: C

39. Who among the following is not an American modernist poet?
(A) William Carlos Williams
(B) Ezra Pound
(C) William Ellery Channing, the younger
(D) Marianne Moore
Answer: C

40. An important poet and playwright who in the 1960s led the Black Arts Movement, in the spirit of negritude, posited a ‘Black Aesthetic’ that expressed a pan-African, organic and whole sensibility.
(A) Henry Louis Gates Jr.
(B) Amiri Baraka
(C) Ishmael Reed
(D) Bell Hooks
Answer: B

41. Match List – I with List – II according to the code given below :
List – I (Authors)
i. V.S. Naipaul
ii. Jean Rhys
iii. Marina Warners
iv. J.M. Coetzee
List – II (Books)
1. Foe
2. Indigo or Mapping the Waters
3. Wide Sargasso Sea
4. Mimic Men
Codes :
i ii iii iv
(A) 4 2 3 1
(B) 4 1 2 3
(C) 4 3 2 1
(D) 1 3 4 2
Answer: C

42. Yasmine Gooneratne’s The Pleasures of Conquest termed as a postcolonial novel of the nineties is ironically enough set in the tropical island nation of
(A) Sri Lanka
(B) Fiji
(C) The Caribbean
(D) Amnesia
Answer: D

43. Which of the following is not an Asian – Canadian writer ?
(A) Shauna Singh Badlwin
(B) Himani Banerjee
(C) Joy Kogawa
(D) Meena Alexander
Answer: D

44. Which of the following is true?
(A) ‘Aurora Leigh’ is a poem in nine books
(B) ‘Aurora Leigh’ is a collection of sonnets from the Portuguese
(C) ‘Aurora Leigh’ is a nursery rhyme book
(D) ‘Aurora Leigh’ is “the Seeds and Fruits of English Poetry”
Answer: A

45. “The old order changeth yielding place to new,
And God fulfils himself in many way.”
In which of the following poems do these lines appear?

(A) ‘Locksley Hall’
(B) ‘Two Voices
(C) ‘Morte d’Arthur’
(D) ‘Ulysses’
Answer: C

46. George Eliot’s attempt to write a historical novel of the Italian Renaissance was not successful. Which was this novel?
(A) Adam Bede
(B) Felix Holt
(C) Silas Marner
(D) Romola
Answer: D

47. In which novel, does the hero, driven by passion and revenge, add a new dimension to the concept of suffering?
(A) Wuthering Heights
(B) Jude the Obscure
(C) Mill on the Floss
(D) Hard Times
Answer: A

48. From the following women characters in Hardy’s novels choose the odd one out :
(A) Bathsheba Everdene
(B) Eustacia Vye
(C) Elizabeth Jane
(D) Lucetta
Answer: C

49. “Out of the gosple he tho words caughte
And this figure he added eek therto,
That if gold ruste, what shal iren do ?”

In the Prologue the Parson is represented as a man :
1. who loved money
2. who criticized the corrupt clergy
3. who practiced what he preached
4. who was a poor but honest clerk
Find the correct combination according to the code :
(A) 1, 2 and 3 are correct
(B) 1, 2 and 4 are correct
(C) 2, 3 and 4 are correct
(D) 1, 3 and 4 are correct
Answer: C

50. Match the items in List – I with items in List – II according to the code given below :
List – I (Plays)
i. White Devil
ii. Maids Tragedy
iii. Every Man in his Humour
iv. The Spanish Tragedie
List – II (Characters)
1. Hieornimo
2. Old Knowell
3. Vittoria Corombona
4. Aspatia
Codes :
i ii iii iv
(A) 4 3 1 2
(B) 2 1 3 4
(C) 3 4 2 1
(D) 4 3 2 1
Answer: C