NTA UGC NET ENGLISH JUNE 2011

1. Little Nell is a character in Dickens’s
(A) Hard Times
(B) Great Expectations
(C) Oliver Twist
(D) The Old Curiosity Shop
Answer: D

2. Who, among the following Indian writers in English, has created an identifiable imagined locale ?
(A) Mulk Raj Anand
(B) Raja Rao
(C) R.K. Narayan
(D) Anita Desai
Answer: C

3. Who among the following is not a formalist critic ?
(A) Allen Tate
(B) Cleanth Brooks
(C) Stanley Fish
(D) William Empson
Answer: C

4. The rhyme scheme of the Spenserian sonnet is
(A) abab bcbc cdcd ee
(B) abab cdcd efef gg
(C) abba cddc effe gg
(D) abba abba cde cde
Answer: A

5. Who among the following Marlovian characters is consumed by greed ?
(A) Barabas
(B) Tamburlaine
(C) Doctor Faustus
(D) Mephistopheles
Answer: A

6. The plan of Arthurian stories has influenced the composition of Tennyson’s
(A) In Memoriam
(B) Idylls
(C) “Maud”
(D) “Locksley Hall”
Answer: B

7. There are two lists given below.Match the authors in List – I withtheir nationality in List – II by choosing the right option against the code.
(I) Patrick White
(II) Nadine Gordimer
(III) Margaret Atwood
(IV) Keri Hulme

(1) Canada
(2) New Zealand
(3) Australia
(4) South Africa
Code :
(I) (II) (III) (IV)
(A) (2) (1) (4) (3)
(B) (4) (3) (2) (1)
(C) (3) (4) (1) (2)
(D) (3) (2) (4) (1)
Answer: C

8. A Shakespearean sonnet has the following rhyme scheme
(A) ABBA, ABBA, CDCDCD
(B) ABAB, BCBC, CD CD EE
(C) ABAB, CDCD, EFEF, GG
(D) ABBA, ABBA, CDCD, EE
Answer: C

9. “The future of poetry is immense, because in poetry…. our race, as time goes on, will find an ever surer and surer stay.” – This claim for poetry is made in
(A) Arnold’s “The Study of Poetry”
(B) Shelley’s “A Defence of Poetry”
(C) Sidney’s “An Apology for Poetry”
(D) Eliot’s of Poetry and Poets
Answer: A

10. Which of the following is not about a dystopia ?
(A) George Orwell’s Nineteen Eighty-Four
(B) Aldous Huxley’s Brave New World
(C) William Golding’s Lord of the Flies
(D) R.M. Ballantyne’s The Coral Island
Answer: D

11. Who among the following is not associated with the translation of the Bible ?
(A) Miles Coverdale
(B) William Tyndale
(C) John Wycliffe
(D) Thomas Browne
Answer: D

12. Arrange the following stages in a sequence in which all Shakespearean tragedies are structured. Use the code given below :
I. Denouement
II. Conflict
III. Exposition
IV. Climax

Code :
(A) III, II, IV, I
(B) III, IV, II, I
(C) II, IV, III, I
(D) II, IV, I, III
Answer: A

13. The term, ‘curtal sonnet’, was coined by
(A) John Milton
(B) William Blake
(C) Gerald Manley Hopkins
(D) Matthew Arnold
Answer: C

14. The author of the pamphlet Short View of Immorality and Profaneness of the English Stage (1698) was
(A) John Bunyan
(B) Jeremy Collier
(C) William Wycherley
(D) John Vanbrugh
Answer: B

15. Identify a play in the following list that is not written by Oscar Wilde :
(A) A Woman of No Importance
(B) The Importance of Being Earnest
(C) Saints and Sinners
(D) An Ideal Husband
Answer: C

16. Put the following novels by Charles Dickens in a sequential order with the help of the code :
1. Great Expectations
2. Hard Times
3. Bleak House
4. A Tale of Two Cities

Code :
(A) 3, 2, 4, 1
(B) 2, 4, 3, 1
(C) 1, 2, 4, 3
(D) 4, 2, 1, 3
Answer: A

17. Thomas Kyd’s The Spanish Tragedy was influenced by
(A) Seneca
(B) Tertullian
(C) Virgil
(D) Plautus
Answer: A

18. In its final published version, Eliot’s The Waste Land contains a total of
(A) 334 lines
(B) 433 lines
(C) 373 lines
(D) 423 lines
Answer: B

19. Jean Rhys’s Wide Sargasso Sea is set in
(A) The Congo region
(B) The Niger Delta
(C) The Caribbean
(D) The African Savannah
Answer: C

20. Hamlet, lying wounded, says to his friend, “Horatio, I am dead.” This is an example of
(A) protasis
(B) anacrusis
(C) prolepsis
(D) pun
Answer: C

21. The Castle of Otranto is an example of
(A) Gothic fiction
(B) Romance
(C) Comic fiction
(D) Bildungsroman
Answer: A

22. “The City of Dreadful Night”, a long poem depicting the late Victorian sense of gloom and despondency, is written by
(A) Matthew Arnold
(B) Robert Browning
(C) James Thomson
(D) John Davidson
Answer: C

23. Which of the following novels by V.S. Naipaul is set in Africa and carries echoes of Joseph Conrad ?
(A) The Mystic Masseur
(B) A Bend in the River
(C) A House for Mr. Biswas
(D) The Mimic Men
Answer: B

24. In The Rape of the Lock, Belinda’s lapdog is named
(A) Luck
(B) Shock
(C) Pluck
(D) Muck
Answer: B

25. You Can’t Do Both is a novel by
(A) John Fowles
(B) Doris Lessing
(C) Kingsley Amis
(D) Irish Murdoch
Answer: C

26. The character, Nathan Zuckerman, is associated with the fiction of
(A) Norman Mailer
(B) Saul Bellow
(C) Philip Roth
(D) Bernard Malamud
Answer: C

27. Plato censured poetry because he believed it
(A) eliminates the ego.
(B) promotes sensuality.
(C) distorts reality.
(D) cripples the imagination.
Answer: B

28. Which of the following Tennyson poems is a dramatic monologue ?
(A) In Memoriam
(B) “The Charge of the Light Brigade”
(C) “Crossing the Bar”
(D) “Tithonus”
Answer: D

29. The character Giovanni features in one of the following texts :
(A) John Cleland’s Fanny Hill : Memoirs of a Woman of Pleasure
(B) John Ford’s ‘Tis Pity She’s a Whore’
(C) John Braine’s Room at the Top
(D) John Evelyn’s Diaries
Answer: B

30. Which of the following poems features the phrase, “the still, sad music of humanity” ?
(A) “Ode: Intimations of Immortality from Recollections of Early Childhood”
(B) “Michael : A Pastoral Poem”
(C) “The Solitary Reaper”
(D) “Tintern Abbey”
Answer: D

31. Molly Bloom is a character in James Joyce’s
(A) A Portrait of the Artist as a Young Man
(B) Dubliners
(C) Ulysses
(D) Exiles
Answer: C

32. Eliot uses the term “objective correlative” in his essay.
(A) “The Metaphysical Poets”
(B) “Hamlet”
(C) “Tradition and the Individual Talent”
(D) “Dante”
Answer: B

33. Seamus Heaney was awarded the Nobel Prize for literature in the year
(A) 1995
(B) 1996
(C) 1997
(D) 1998
Answer: A

34. The pamphlet on the Irish condition, “An Address to the Irish People” was composed by
(A) W.B. Yeats
(B) P.B. Shelley
(C) Jonathan Swift
(D) G.B. Shaw
Answer: B

35. Which of the following arrangements of English novels is in the correct chronological sequence ?
(A) Kim, A Passage to India, Sons and Lovers, Brave New World
(B) Sons and Lovers, A Passage to India, Kim, Brave New World
(C) Kim, Sons and Lovers, A Passage to India, Brave New World
(D) Brave New World, Kim, Sons and Lovers, A Passage to India
Answer: C

36. “Verses on the Death of Dr. Swift” is written by
(A) Alexander Pope
(B) Samuel Johnson
(C) John Gay
(D) Jonathan Swift
Answer: D

37. Widowers’ Houses was written by
(A) Oscar Wilde
(B) T.S. Eliot
(C) John Galsworthy
(D) G.B. Shaw
Answer: D

38. Who among the following Marxist critics has reconsidered the classic problem of ‘base and superstructure” in relation to literature ?
(A) Edmund Wilson
(B) Raymond Williams
(C) Lucien Goldmann
(D) Walter Benjamin
Answer: B

39. “Heteroglossia” refers to
(A) the multiple readings of a text.
(B) the juxtaposition of multiple voices in a text.
(C) the comments on the margins of a text.
(D) the gloss or commentary relating to a text.
Answer: B

40. Margaret Drabble is the author of
(A) The Memoirs of a Survivor
(B) The Witch of Exmoor
(C) The Service of Clouds
(D) The Godless in Eden
Answer: B

41. MacFlecknoe is an attack on Dryden’s literary rival,
(A) Richard Flecknoe
(B) Thomas Shadwell
(C) John Wilmot
(D) Matthew Prior
Answer: B

42. Eighteenth century writers used satire frequently for
(A) attacking human vices and follies.
(B) inciting the reading public.
(C) glorifying the culture of the upper classes.
(D) pleasing their women readers.
Answer: A

43. Byron’s “The Vision of Judgement” is a satire directed against
(A) Charles Lamb
(B) John Keats
(C) Henry Hallam
(D) Robert Southey
Answer: D

44. Tom Paine’s The Rights of Man was published in
(A) 1790
(B) 1791
(C) 1792
(D) 1793
Answer: B

45. Andrew Marvell’s “An Horatian Ode upon Cromwell’s Return from Ireland” was written in
(A) 1647
(B) 1649
(C) 1650
(D) 1648
Answer: C

46. “The Rime of Ancient Mariner” is about
(A) a perilous adventure in the sea
(B) the accidental killing of an octopus
(C) the curse of a sea God
(D) the guilt and expiation of the Ancient Mariner
Answer: D

47. “To Daffodils” is a poem, written by
(A) Robert Herrick
(B) William Wordsworth
(C) John Keats
(D) P.B. Shelley
Answer: A

48. Which of the following novels reconstructs the historical events of the Indian Mutiny ?
(A) The Jewel in the Crown
(B) The Siege of Krishnapur
(C) The Day of the Scorpion
(D) The Towers of Silence
Answer: B

49. “England, my England” is a poem by
(A) W.E. Henley
(B) A.E. Housman
(C) R.L. Stevenson
(D) Rudyard Kipling
Answer: A

50. Shelley was expelled from the Oxford University due to the publication of
(A) The Revolt of Islam
(B) The Necessity of Atheism
(C) The Triumph of Life
(D) The Masque of Anarchy
Answer: B